Job - Állás - Karrier

Az év második felébe várható a munkanélküliség csökkenés

A vártnál magasabb elmúlt három havi munkanélküliségi ráta még korántsem tetőzött, az idén elérheti, vagy meg is haladhatja a 11 százalékot.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki közlése szerint a 2009. november-2010. januári időszakban a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 750 ezer, a munkanélkülieké 456 ezer fő volt, ami 10,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett.

 

Munkanélküliség csökkenés

Az év második felétől lehet számitani munkanélküliség csökkenésre

 

Török Zoltán a Raiffeisen Bank makroelemzője szerint a következő napokban nőni fog az állástalanok száma, az idei évben ez a növekedés 11%-nál fog tetőzni. Javulás esetleg csak az év második felében várható, akkor csökkenhet a ráta 10%-ra.

 

Török Zoltán

Török Zoltán a Raiffeisen Bank makroelemzője

 

A feldolgozóiparban viszont már érzékelhető egy kisebb fordulat az elemző szerint, mivel a 2009-es nagyobb leépítéseket után, az exportpiacokon beindult némi növekedés. Ennek köszönhetően, elsősorban a számítástechnikai-elektronikai iparban, valamint a jármű és gépiparban javult a kapacitáskihasználás és megindult egy kisebb arányú munkaerő felvétel. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy 2008-2009 fordulóján ezekben a szektorokban voltak a legjelentősebb elbocsátások is.

 

-DS- MCOnet

 

Munkaerő Kőzvetítő - hunjob.hu

 

Szóljon hozzá a fórumon!

banner_mi_allo