Job - Állás - Karrier

Egyre több a részmunkaidős állás

Teret hódít az utóbbi időben a részmunkaidős foglalkoztatás – egyre többen dolgozhatnak így, amely a gyermekes szülőknek kimondottan előnyös változás.

Egyre több embernek van lehetősége arra, hogy részmunkaidőben dolgozzon – ezt szolgálják a 2020 elején meghozott törvénymódosítások.

A magyar vállalatoknak több munkaügyi kérdésben is szükséges reagálniuk a január elsejétől érvénybe lépett törvénymódosításokra – a gyermekes dolgozók esetében a részmunkaidős foglalkoztatás körülményei változtak – tudatta a profession.hu.
 
Egyre többen dolgozhatnak részmunkaidőben
Egyre többen dolgozhatnak részmunkaidőben

A részmunkaidős állások segítenének a szülés után visszatérő nők helyzetén is, akik az Unicef felmérése szerint kettős elvárással szembesülnek, amikor újra munkába állnak.

A leglényegesebb elem a törvénymódosításban az, hogy a dolgozó kérésére a gyermeke 4 esztendős koráig – illetve, ha 3 vagy több gyermeket nevel, akkor 6 éves koráig – a munkáltató köteles alkalmazni a részmunkaidős foglalkoztatást – írta meg a profession.hu.

A korábbi szabályok alap esetben a kisgyermek 3 éves koráig, több csemetét nevelőknél pedig 5 éves koráig tették kötelezővé a cégek számára a munkaszerződés módosítását.

Bedő Krisztina, az EY személyügyi tanácsadással foglalkozó csapatának partnere elmondta: a változtatás reagál arra, milyen fejlemények történnek az álláspiacon. Mivel munkaerőhiány van, a cégek is nyitnak a hazánkban még kevésbé elterjedt foglalkoztatási formák felé – adta hírül a profession.hu.

B.A.
banner_mi_allo