Job - Állás - Karrier

Kétszer több a cég itthon, mint tavaly

Az előző évhez képest kétszer több céget alapítottak hazánkban 2021-ben – rekord mennyiségűt jegyeztettek be az emberek idén.

Több mint kétszer annyi új cég létezik ma Magyarországon, mint 2020-ban ugyanekkor. A magyar cégbejegyzések száma rekordokat dönget, immár legalább 3 hónapja – adta hírül az MTI.

Tartósnak tűnik az emelkedés – legutóbb ilyenre 2011-ben volt példa, amikor 3 egymást követő hónapban több mint 3 ezer új céget alapítottak hazánkban.
 
Sokkal többen alapítottak céget idén, mint 2020-ban ugyanekkor
Sokkal többen alapítottak céget idén, mint 2020-ban ugyanekkor

Most 3222-nél tart ez a szám a 2021 áprilisi adatok szerint. Mindez azért is figyelemreméltó, mert 2020 áprilisában a koronavírus-járvány miatt rendkívül lecsökkent a cégalapítások száma. Az ilyen módon létrejött alacsony bázis és az aktuális, magas értékek miatt az idei cégbejegyzés-mennyiség 123 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi – tudatta az MTI.

Évek óta nem volt példa ekkora eltérésre. Az emelkedés nem tűnik átmenetinek, mivel az elmúlt 3 hónap cégalapítási átlaga 30 százalékkal magasabb az egyébként is nagynak számító 2019-es és 2020-as mennyiséget tekintve – a cégtörlések száma kevés, vagyis állandóan nő hazánkban a társas vállalkozások száma.

Magyarországon jelenleg 523 ezer társas vállalkozás és 572 ezer egyéni vállalkozás működik – adta hírül az MTI a Világgazdaság információi alapján.

B.A.
banner_mi_allo