Job - Állás - Karrier

Már 2021 februárjától nő a minimálbér

Január végére meghatározták a minimálbér új összegét. Mindezt hosszas tárgyalás előzte meg. Az új megállapodás szerint a bruttó érték 167.400 forintra nő.

Hosszas egyeztetéseket követően született meg a döntés: a 2021-es minimálbér bruttó értéke 167.400 forintra emelkedik, míg a garantált bérminimum bruttó értéke 219 ezer forint lesz – ez közel 4 százalékos fizetésemelést jelent – tudatta az MTI.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztató keretében elmondta: a bérmegállapodásban az is szerepel, hogy amennyiben az év közben munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (a szocho) a jelenlegi 15,5 százalékról 13,5 százalékra mérséklődik, a minimálbér automatikusan havi bruttó 169 ezer, míg a garantált bérminimum havi bruttó 221 100 forintra nő – írta az MTI.
 
Február elsejétől megnő a minimálbér összege
Február elsejétől megnő a minimálbér összege

A felek a megegyezés keretében azt is vállalták, hogy ha lezajlik 2021 első fele, a végén áttekintik a gazdasági eredményeket, s ennek fényében értékelik át újra a megelőző másfél esztendő eredményeit – így a fizetések helyzetét is.

Fontos tudni, hogy a minimálbér növekedése a GYED összeg felső határára is hatással lesz. Az édesanyák tehát magasabb összeget kaphatnak. A GYED a minimálbér kétszeresének minden esetben a 70 százaléka, vagyis bruttó 334.800 forint – ami 175.770 forint lesz 2021-ben, ha az SZJA-t és a nyugdíjjárulékot levonják – tudatta az MTI.

B.A.
banner_mi_allo