Job - Állás - Karrier

Online álláshirdetés – Ez lehet a megélhetés kulcsa?

Álmatlanul töltött éjszakák, a tartalék felélése, spórolás és stressz. Sokan ismerik a helyzetet az álláskeresés időszakával kapcsolatban. Ehhez ráadásul hozzájön napjainkban az Európa-rekorder infláció és a folyamatos megszorító intézkedésekként tapasztalt nehézségek. A helyzet közel egy éve nem sokat javult, így még azok is munka után néznek, akik egyébként főállással rendelkeznek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az online álláskeresés népszerűbb, mint valaha, de a Facebook megosztások útján, egy-egy téma köré rendeződött csoportokban is sokan keresik a tutit.

Megélhetés többlábon?

A többlábon-állássaját definíciójával találkozhat a mai kor embere. Egykor a többféle szakma és gyakorlat volt a cél, ma pedig már mellékállásban gondolkodnak sokan. Az egyéni vállalkozók, az egykori KATA mellett döntők terhei is jelentősen megnőttek, ez pedig a szolgáltatások árának emelkedését vonta maga után. Napjainkban mindenki igyekszik az adóterheket áthárítani, hol az üzletek vásárlóira, hol a szolgáltatásokat igénybe vevőkre. Úgy tűnik, az infláció sem igen mozdul lefelé, legalábbis nem abban az ütemben, amit a kormány várna. Ezzel együtt az ingatlanpiaci környezet és a hitelfelvételi kedv sem támogatja a piac pörgését.

Lentebb adjuk vagy sem?

Sokan úgy vannak vele, hogy összehúzzák a derékszíjat, ha a helyzet úgy kívánja. Mások viszont nem adnának alább a megszokott életszínvonalból, és ezért akár mellékállást is vállalnának. Míg egy nagyvárosban vagy Budapesten ez minden további nélkül lehetséges, addig a kisebb városokban és településeket akár az egyetlen munkahely megszerzése és megtartása is akadályokba ütközik. Vannak, akik az online munkákat és a home office lehetőségeket kergetik, ám a szükséges tudás és szakértelem hiányában ez a legtöbbször nem működőképes opció. Ugyanakkor a kreatív szakmákban számos lehetőséggel találkozhatnak azok, akik valóban jók abban, amit csinálnak, és saját főnökükként vághatnak bele a jövő tervezésébe.

Böngéssz apróhirdetéseket!

A Maxapróinformációi szerint még mindig sokan választják álláskeresés kapcsán az apróhirdetési oldalakat. A kínálati és a keresleti oldalról is megtalálhatók itt a résztvevők, ám nagyon fontos, hogy álláskeresőként csak olyanoknak adjunk ki személyes információkat magunkról, aki egy-egy cég képviselőjeként van jelen. A magánhirdetésekkel megéri óvatosnak lenni. Ha valami már első látásra is túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem is az.

Az anyagiak tudatos tervezése most fontosabb, mint valaha!

A pénzügyek tudatos kezelése mindig is kiemelt jelentőséggel bírt, de ha tényleges hasznukat ma látni is akarja az ember, akkor a tervezés és az ésszerűség még fontosabb a jelenlegi gazdasági környezetben. A nap 24 órából áll mindenki számára, és egy bizonyos szinten túl megfelelően teljesíteni nem lehet. A másodállás ugyan lehetőséget kínál arra, hogy több anyagi forrás álljon rendelkezésre, de ha a főállás és a mindennapi teendők mellé már nem fér bele, akkor marad a tudatosság és az anyagiak még inkább körültekintő szervezése.

 A biztos megélhetésre mindenkinek megvan a maga tippje. Az egyéni élethelyzet, a végzettség és az évek alatt megszerzett munkatapasztalat azonban nagymértékben befolyásolja azt, hogy miként hozható ki a legtöbb a mindennapokból. Az online álláshirdetések mindenesetre egy jó opciónak számítanak ahhoz, hogy az elvárásaidnak megfelelőbb munkát találj, vagy plusz kereseti forrásra lelj.

banner_mi_allo