Job - Állás - Karrier

Szakemberhiány Magyarországon

Szakemberhiánnyal küzdenek a kutatás-fejlesztésre szakosodott magyar csúcstechnológiai cégek, ezért oktatási reform kellene Magyarországon.

Az MTA MFA közölte, az Integrált Mikro/Nanorendszerek Nemzeti Technológiai Platform (IMNTP) felmérése szerint Magyarországon az egyetemi, főiskolai hallgatók csupán tíz százaléka tanul reálszakon, miközben a természettudományos és műszaki területen képzett diplomások aránya az OECD átlagában huszonöt százalék körül van, sőt a távol-keleti országokban meghaladja a negyven százalékot is.

 

MTA

MTA épülete

 

A kutatóintézet rámutatott, sürgős intézkedésekre volna szükség azon folyamat megállításához, amely Magyarországot a sokat hangoztatott kutatás-fejlesztés és innováció országa helyett legjobb esetben is csupán alacsony bérű, elektronikai összeszerelő-ipari gazdasággá teszi.

 

elektronikai összeszerelő

Elektronikai összeszerelő

 

Az IMNTP felmérése alapján azonban nemcsak mennyiségi, hanem súlyos minőségi hiányosságok is jellemzik a magyar oktatást. Ennek egyik példája, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs új tagjai között nem található meg a műszaki terület egyetlen képviselője sem.

 

Magyar oktatás

Súlyos minőségi hiányosságok is jellemzik a magyar oktatást

 

A közlemény szerint azért is kiemelten fontos az ágazat szakemberhiányának mielőbbi megoldása, mert a teljes elektronikai műszer-ipar a magyar feldolgozóipar exportjának 35 százalékát teszi ki.

 

Forrás: MTI

 

-DS- MCOnet

 

Munkaerő Közvetítő - hunjob.hu

 

Szóljon hozzá a fórumon!

banner_mi_allo