Job - Állás - Karrier

Százezren maradtak állás nélkül a koronavírus-járvány miatt

Lassan, de újra találhat magának munkát mindenki – a dolgozók száma májushoz képest lényegesen emelkedett júniusban. A folyamatokat a járvány és az ágazatok teljesítménye is befolyásolja.

Nagymértékben nőtt a munkavállalók száma 2020 júniusában ahhoz képest, ahányan júniusban dolgoztak, ám 100 ezer ember elveszítette a munkáját a koronavírus-járvány miatt.

A foglalkoztatás csak lassan érheti el a korábbi szintet, elemzők szerint hatással lesz a folyamatokra az ágazatok teljesítménye és a járvány is –írta meg a Magyar Nemzet információi alapján az MTI.
 
A Központi Statisztikai Hivatal második negyedéves adatai alapján 2020 júniusában 58 ezer emberrel több dolgozott, mint májusban. Ahogy a gazdaság újraindul, a foglalkoztatottak száma újra emelkedik, egy hónap leforgása alatt 0,9 százalékkal nőtt az arányuk. Ugyanakkor 2019 júniusához képest 38 ezerrel kevesebb ember dolgozik.
 
Sokan elveszítették munkájukat, de júniusban már többen dolgoztak, mint májusban
Sokan elveszítették munkájukat, de júniusban már többen dolgoztak, mint májusban

A járvány idején a kormány intézkedéseinek köszönhetően több mint 260 ezer ember megtarthatta munkáját. Mint Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a köztévé műsorában elmondta: 200 ezer emberen segítettek a munkahelyvédelmi bértámogatások – írta meg az MTI.

Kiemelt feladatként kezeli a kormány, hogy azokat, akik vissza szeretnének térni a munkaerő-piacra, további intézkedésekkel támogassa.

Elemezők szerint a gazdaság újraindulása még nem teljes, noha bővül a foglalkoztatás.
Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője elmondta: a foglalkoztatás további növekedése valószínű a következő hónapokban. Persze, kérdéses, hogy az esetleges második járvány-hullám kapcsán milyen korlátozásokra lesz szükség.

Az ING Bank vezető elemzője, Virovácz Péter megjegyezte: lassúnak és fokozatosnak tűnhet a 3 havi, átlagos munkanélküliségi ráta emelkedése, noha a reálgazdaságban a folyamatok ennél gyorsabban történtek.

A hivatalos munkanélküliségi ráta Virovácz szerint 2020 végére a 7-8 százalékos szintet is elérheti – tudatta az MTI.

B.A.
banner_mi_allo