Job - Állás - Karrier

Több lehetőség a megváltozott munkaképességűek számára

Egy évtized leforgása alatt több mint duplájára emelkedett azon dolgozók száma, akik megváltozott munkaképességgel is el tudtak helyezkedni.

Jóval többen dolgoznak ma Magyarországon megváltozott munkaképességgel, mint 10 éve. 2010-ben még csupán 60 ezer ember talált munkát magának közülük, ez a szám ma 150 ezer. A cégeknek meg is éri megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni, mivel a kormány támogatja őket e téren. 43,5 milliárd forinttal járul hozzá működésükhöz 2020-ban – tudatta az MTI.

Felmérések alapján a vállalatok elégedettek ezen dolgozók munkájával, s egyre szívesebben vesznek fel ilyen alkalmazottat. Hogy csak egy-kettőt említsünk, a Tisza Cipő és a Nanushka is alkalmaz megváltozott munkaképességű embert.
 
Egyre több megváltozott munkaképességű dolgozik
Egyre több megváltozott munkaképességű dolgozik

A kormány 2019 óta bővített járulékkedvezményt kínál a piaci vállalatok számára, amennyiben foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű dolgozót – írta meg az MTI.

Vagyis, a járulékot az állam a minimálbér kétszereséig elengedi. Ezen alkalmazottak foglalkoztatására pályázati lehetőség is rendelkezésre állt, amelyet október 31-ig lehetett igénybe venni.

Hazánkban jelenleg közel 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, de legalább ennyien vannak még azok közül, akiket munkához lehetne juttatni.

Kiemelendők a nagy bevásárlóközpontok, amelyek állandó partnerek azon emberek foglalkoztatásában, akiknek megváltozott a munkaképessége, de a védett munkahelyek száma is egyre több. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak nagyrésze ebből a csoportból kerül ki – mondta el korábban Pálinkás Gábor, a Motiváció Alapítvány munkavállalási tanácsadója.

Persze, a lehetőség nemcsak a nagyvállalatok előtt áll nyitva, így a jövőben a szemléletet a mikro- és kisvállalkozások is magukévá tehetik – írta meg az MTI.

B.A.
banner_mi_allo