Oktatás

2021-ben is átvehető a diploma nyelvvizsga nélkül

A kormány döntése értelmében idén is kapnak nyelvvizsga-amnesztiát az egyetemisták, így azok is átvehetik a diplomájukat, akik sikeres záróvizsgát teljesítettek, de még nem rendelkeznek a szükséges nyelvi követelményekkel.
A kormány döntése értelmében a tavalyi évhez hasonlóan idén is felmentést kapnak azok hallgatók, akik a koronavírus miatti járványhelyzetben nem tudtak eleget tenni a nyelvi követelményeknek és még nem tudták megszerezni a diploma átvételéhez szükséges nyelvvizsgát.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) számításai alapján 2021-ben közel 20-25 ezer végzős egyetemista hallgató veheti át úgy a diplomát, hogy még nem rendelkeznek az elvégzett szakhoz kapcsolódó nyelvi követelményekkel, így ők a nyelvvizsga-amnesztia legnagyobb nyertesei.

nyelvvizsga_amnesztia_torzs
A kormány hónapokig fontolgatta a HÖOK javaslatát, miszerint a tavalyi év után idén is adjanak nyelvvizsga-amnesztiát, és végül elfogadták a tervezetet. Azon hallgatóknak nem szükséges a nyelvvizsga az oklevél átvételéhez, akik 2021. augusztus 31-ig tettek sikeres záróvizsgát. A legtöbb egyetem már értesítette is az érintett hallgatókat, akik még a nyár folyamán átvehetik a diplomájukat.
 
A kormány feltehetően azért fogadta el idén is az amnesztiát, mert a márciusi lezárások alkalmával a nyelvvizsgaközpontok és a nyelviskolák is bezártak, továbbá sok helyen csak online órákat és vizsgákat lehetett megtartani, de volt ahol teljesen megszűnt az oktatás.


Forrás és képek: Eduline, Origo
banner_mi_allo