Oktatás

Egyetemi fennhatóság alá kerültek a kollégiumok

Ismét egyetemi tulajdonba került több kollégium az országban, a kormány a régi konstrukció alól kiváltott egyetemeket 27 milliárd forinttal támogatja.

Összesen közel hatezer férőhely került vissza az egyetemekhez egy decemberi kormánydöntés értelmében. Erre az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint azért volt szükség, mert a felsőoktatás szabadságának egyik alapköve az intézmények önálló gazdálkodása.  


A korábbi konstrukció az úgynevezett PPP (Public Private Partnership) volt, amely az egyetemek gazdasági helyzetére rendkívül kedvezőtlen hatással volt, több esetben el is adósodtak az intézmények. Mindez egy felülvizsgálat során derült ki végérvényesen, amit az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal folytatott le.  


konyvtar_

Tanulás vizsgáraTíz kollégiumi épület került vissza állami segítséggel a felsőoktatási intézmények tulajdonába, ez az egyetemeknek is optimálisabb anyagi helyzetet biztosít. Sőt, az állam az érintett egyetemeket 27 milliárd forinttal támogatja. 

Hét intézmény érintett: a Debreceni Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és Szent István Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem, a Miskolci Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szent István Egyetem kapott vissza kollégiumokat, néhány iskola többet is. 


M. A. 
Forrás: mti

banner_mi_allo