Oktatás

Idén népszerű a keresztfélév az egyetemisták körében

Népszerűek a keresztféléves képzések, és a mesterszakra jelentkezések száma is megugrott idén a felsőoktatási intézményekben, derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből.
Négyszázzal több hallgató jelentkezett keresztféléves képzésekre az előző évhez képest, mesterképzésre pedig ezerrel többen adták be kérelmüket.

A Bologna-rendszerben a mester szakra jelentkezni a bachelor végzettség megszerzése után van lehetőség, amelynek keretében mélyrehatóbban, specifikusabban tanulmányozhatja a hallgató az őt érdeklő tudományos területet.

A keresztféléves képzések lényege, hogy nem ősszel, hanem februárban kezdődik a mesterképzéses tanév. Semmiben nem tér el a megszokott tanmenettől, de a félévet csúsztató diákok vagy azok esetében népszerű megoldás, akik nem tudnak ősszel kezdeni. Keresztfélévet néhány egyetem BA képzésben is szokott hirdetni, de mesterképzés esetén gyakoribb, idén például csak ez az elérhető opció minden felsőoktatási intézményben.egyetem_nagyAz idei keresztféléves jelentkezést november 20-ig lehetett megejteni, azóta feldolgozta a minisztérium az adatok nagyját s kiderült, hogy majdnem 6500-an adták be jelentkezésüket. A feltöltött felvételi kérelmek átnézése még folyamatban van, a szükséges kiegészítő dokumentumokat a hallgatók január 11-ig tudják még csatolni a felvi.hu online felületén.

A legtöbben a vezetés és szervezés képzést választották, szám szerint 698-an, második helyen gépészmérnöki képzés szerepelt 361, míg a harmadik helyen a mérnökinformatikus 354 jelentkezővel - írják a közleményben.


M. A. 
Forrás: mti
banner_mi_allo