Oktatás

Rekordösszeg áll rendelkezésre az Erasmus+ programra

Újra lehet pályázni az Erasmus+ programra, ahol 2021-ben rekordösszegű források állnak a magyarok rendelkezésére. Az információt az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt működő és az ösztöndíjprogram lebonyolításával megbízott Tempus Közalapítvány közölte az MTI-vel.
Az Európai Unió 2021-2027 közötti új költségvetési ciklusának elindulásával, az Erasmus+ program is új korszakba léphetett. A jelenlegi költségvetése a programnak 28 milliárd euró, amely közel kétszerese az elődprogramra (2014-2020-as ciklus) szánt pénzügyi keretösszegnek. 2021-ben a magyar pályázók számára előreláthatólag 52 millió euró, azaz 18 milliárd forint pályázati keret lesz elérhető.

A 2021–2027-es időszakra szóló Erasmus+ program kiemelt hangsúlyt fektet a társadalmi befogadásra, a zöld és digitális átállásra, valamint a fiatalok demokratikus életben való részvételének előmozdítására. A program támogatja az európai oktatási térségben, a digitális oktatási cselekvési tervben és az európai készségfejlesztési programban meghatározott prioritásokat és tevékenységeket - írja az Európai Bizottság hivatalos honlapja.

Magyarország az elmúlt években is aktív résztvevője volt a programnak, az új ciklus indulásával pedig még többen kapcsolódhatnak be a nemzetközi együttműködési és mobilitási projektekbe. Az új program egyik elsődleges prioritása a digitális megoldások nagyfokú támogatása, ezért a közeljövőben például jelentősebb teret kapnak a virtuális együttműködések és a mobilitások.

erasmus_diakok
Több újdonságot is bevezetnek az új programszakaszban

"A bővülő forrásoknak köszönhetően a korábbiakhoz képest jóval többen pályázhatnak, így még sokszínűbb nemzetközi projektek valósulhatnak meg a program támogatásával, és még többen utazhatnak külföldre tanulni vagy szakmai tapasztalatot szerezni" - mondta Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

Az említett Erasmus+ program elsődlegesen a felsőoktatásban tanuló hallgatókat és oktatókat érinti, azonban szakképzési, köznevelési és felnőttoktatási intézmények, illetve ifjúsági szervezetek részére is lehetőségeket kínál.

(Forrás: MTI)
CS.SZ.

banner_mi_allo