Oktatás

Többen jelentkeztek szakképzésre, mint gimnáziumba

Idén már többen jelentkeztek szakképzésre, mint gimnáziumokba - közölte Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára.
Megújult a magyar szakképzési rendszer, hiszen az idei évben már jóval többen jelentkeztek szakképzésekre, mint gimnáziumokba. A megújult magyar szakképzési rendszert előremutatónak nevezte Pölöskei Gáborné, aki azt is elárulta, hogy Ausztriában is hasonló a helyzet, hiszen ott a 8. osztályos tanulók 80%-a a szakképzést választja a gimnázium helyett.

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a szakképzés nem egyenlő a szakmunkásképzéssel. Ugyan a szakképzés is rendelkezik szakmunkásképzésre hasonlító jellemzőkkel, de a szakképzés más karrierutat és lehetőséget kínál a tanulónak, ugyanakkor minden egyes típusú oktatási intézményben megvannak a lehetőségeik a diákoknak. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a gyerekek, valamint a szülők sokkal jobban meglátták a szakképzés átalakításában a lehetőséget, mint ahogy azt a rendszert kritizálók tették.

szakkepzer_torzs
Magyarországon az asztalos szakma az egyik legnépszerűbb szakképzés

"A szakképzés átalakítása minden iskolatípusnál olyan tartalmi és módszertani változást eredményez, amely az oktatási rendszerben már nagyon régen volt. A belépésnél mérjük a képességeket, és segítjük az iskolatípus választást. Vannak olyan technikumok, ahová 4,3 feletti eredménnyel vettek fel tanulót, mert olyan sokan jelentkeztek. Szeretnénk, ha a technikum a felsőoktatás előszobája lenne, ezért egyetemekkel dolgozunk a tartalmak összehangolásán, hiszen a technikumban már sok mindent elsajátítanak, gyakorlati tudásban pedig előbbre járnak, mint más típusú iskolából egyetemre kerülők." - mondta Pölöskei Gáborné.

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a szakképzés hazánkban két lábon áll, hiszen az iskolai intézményekben történő oktatás mellett egyre több gazdálkodót vonnak be a képzésekbe, hogy valódi gyakorlatot is szerezzenek a diákok.


Forrás: MTI
CS.SZ.
banner_mi_allo